ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΜΗΔΕΙΑΣ, ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ;

Η Μήδεια στη μυθολογία ερωτεύτηκε τον Ιάσονα, αρχηγό της Αργοναυτικής εκστρατείας. Όταν ο Ιάσονας την εγκατέλειψε για να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, Γλαύκη, η Μήδεια σκότωσε τα δύο παιδιά της, Φέρητα και Μέρμερο. Αυτά γνωρίζουμε ως βασικά στοιχεία για τη Μήδεια, από τη μυθολογία, εδώ και δεκαετίες όμως έχει μεταγραφεί σε σύνδρομο, χωρίς όμως να είναι καταγεγραμμένη ως ψυχική διαταραχή. Παρ ‘ όλα αυτά, αναφέρεται στις μητέρες που προκαλούν κακό στα παιδιά τους, είτε σωματικό, είτε ψυχικό, φτάνοντας μέχρι και στην παιδοκτονία. Γιατί όμως μια μητέρα να κάνει κάτι τέτοιο;

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Ο κάθε ένας από εμάς έχει διαμορφώσει την προσωπική του ταυτότητα, τον χαρακτήρα του και τις απόψεις του για τους γύρω και τον κόσμο, με βάση τα παιδικά του χρόνια και όσα του προσέφεραν, ή όχι, οι φροντιστές του. Αν κάποιο παιδί, κακοποιηθεί, λεκτικά ή σωματικά, σε όποια ηλικία, είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες να ακολουθήσει αυτή την τακτική και για τα παιδιά του. Η βία είναι διαγενεαλογική. Μια κακοποιημένη μητέρα, δεν έχει στη φαρέτρα της την υπομονή και η ματαίωση είναι μονόδρομος για εκείνη, κάτι που φυσικά, ξεσπά στο παιδί της.

ΜΑΤΑΙΩΣΗ

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, οι μητέρες αυτές έχουν μηδαμινή αντοχή στη ματαίωση καταστάσεων και συμπεριφορών και, υποσυνείδητα, περιμένουν από το παιδί τους να τους δώσει τη στήριξη και τη φροντίδα που στερήθηκαν εκείνες. Φυσικά όμως, το παιδί ή το βρέφος που ουσιαστικά καλύπτει ακόμα το δικό του Εγώ, δεν είναι σε θέση να της προσφέρει τίποτα από αυτά. Τότε εκείνη αισθάνεται κουρασμένη και ματαιωμένη, γι αυτό και πολλές γυναίκες βάζουν τέλος στη ζωή του παιδιού τους, γιατί πιστεύουν πως δεν είναι αρκετά καλές μητέρες για αυτό.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

Πολύ σημαντικό, ίσως και το σημαντικότερο ρόλο, στην περίπτωση αυτού του συνδρόμου τον έχει ο πατέρας. Αν ο πατέρας δείχνει εμπάθεια και δίνει στήριξη προς το πρόσωπό της, τότε και εκείνη θα μπορέσει να καλύψει κάποιες συναισθηματικές της ανάγκες. Αν όμως ο άντρας είναι απών, όχι αναγκαστικά ως φυσική παρουσία αλλά κυρίως ψυχοσυναισθηματική, τότε εκείνες για τον εκδικηθούν, φέρουν τα παιδιά ως «όπλο» στα χέρια τους και το χρησιμοποιούν, λόγω της απόρριψης και της προδοσίας που ένιωσαν από το σύζυγό τους.

ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ

Όταν η γυναίκα, ως σύζυγος, νιώθει ότι προδίδεται από το σύντροφό της, τότε ξεσπά τη συσσωρευμένη απογοήτευση και πίεση που δέχεται, στην (κατά το σκεπτικό της) ναρκισσιστική προέκτασή της που δεν είναι άλλο, από το παιδί της. Είναι σα να μη ξέρει πού αρχίζει η ίδια και πού το παιδί της. Το οποίο παιδί της το αντιμετωπίζει ως «δοχείο» για το χαμένο της γόητρο, το οποίο και πενθεί μέσα από αυτό, λόγω της προδοσίας του συντρόφου της που δεν μπορεί να τη διαχειριστεί.

Μαρούσα Μελισσαράτου

Κλινική Ψυχολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

•Καμπούρη, Φ. (2009). Ο θεσμός της δικαιοσύνης ως μέσον επιθετικότητας-εκβιασμού της γυναίκας-μητέρας ενάντια στον άντρα-πατέρα.

•Τσαβαλία, Ι. (2019). Παιδική κακοποίηση-Παραμέληση και φορείς κοινωνικής πρόνοιας. Απόψεις επαγγελματιών για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.

•Sousa, D. D., Kanomata, E. Y., Feldman, R. J., & Maluf, A. (2017). Munchausen syndrome and Munchausen syndrome by proxy: a narrative review. Einstein (Sao Paulo)15, 516-521.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΘΕΩΡΙΑ ΔΕΣΜΟΥ KAI AΓΧΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ